Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Επιστολή της Δημάρχου Σαλαμίνας προς τον Υπουργό Εσωτερικών





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σαλαμίνα  9-4-2015
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                   Αρ. Πρωτ.:  - 52 -
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
           -----------
                                                                    
Προς:  Υπουργό Εσωτερικών & Διοικ/κής Ανασυγκρότησης.
Κοιν:   ΚΕΔΕ
            Δήμοι Αιγινας, Γαύδου, Γόρτυνας, Μεγάρων, Μεγίστης, Πειραιώς,  
            Περάματος, Σφακίων, Φαιστού, Φυλής.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,...


    Η πρόσφατη απόφαση σας να προωθήσετε σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για δίμηνη παράταση ισχύος Προϋπολογισμού οικ. έτους 2014 που αφορά βέβαια μόνο τους 11 «κόκκινους» Δήμους της χώρας στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Δήμος μας, προξενεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, διότι δια του τρόπου αυτού παρατείνεται η εκ του νόμου “κατάσταση ομηρίας” των Δήμων μας.
Ομηρία η οποία αναπόφευκτα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και την ασφάλεια των κατοίκων, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνεχισθεί.
Είναι γνωστό ότι από την αρχή του έτους, στους Δήμους που δεν έχουν εγκεκριμένο Προϋπολογισμό απαγορεύεται εκ του νόμου να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να πληρώνουν τις υποχρεωτικές δαπάνες της παρ.1 αρθρ.158 του Κώδικα δηλ. μισθούς-φως-νερό-τηλέφωνο.
Πως και μέχρι πότε μπορεί να αντέξει μία κοινωνία όταν ο νόμος, στο Δήμο που στερείται εγκεκριμένου Π/Υ, του απαγορεύει να προβεί σε προμήθειες ακόμα και γι΄ αυτές που είναι απολύτως αναγκαίες για να λειτουργήσει η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ύδρευση;
Και πως μπορεί αυτές να λειτουργήσουν όταν ο Δήμος στερείται του δικαιώματος να
αγοράσει έστω και μία λάμπα, ένα ανταλλακτικό, ένα εξάρτημα ή ένα σακί άσφαλτο;
Ο Προϋπολογισμός του 2015, όπως καλώς γνωρίζετε, συντάχθηκε κατά νόμο με τα οικονομικά στοιχεία όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2014, τα οποία ήταν τόσο αρνητικά που δικαιολογημένα δεν επέτρεπαν την έγκριση του.
Συνεπώς είναι παράλογο να “αιχμαλωτίζεται” η όποια νέα Δημοτική Αρχή για τις πράξεις, τις παραλείψεις και τα πεπραγμένα της απελθούσης.
Το γιατί εκτινάχθηκε το χρέος στα ύψη (παρά την αποπληρωμή από το Κράτος των ληξιπρόθεσμων με 10 εκατομμ €) κι εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να ισοσκελισθεί ο Π/Υ, είναι αρμοδιότητας και έργο των κοιμώμενων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που ελέγχονται από την Κυβέρνηση. Εναπόκειται σε σας να τους ενεργοποιήσετε, κι όποιος ενδεχομένως ευθύνεται να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.
Πως μπορεί να ερμηνευτεί ότι το αίτημα (αρ.Πρωτ.81663/53719/ 23.12.2014) του Γ.Γ. Αποκ/νης Δ/σης Αττικής προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατόπιν απόφασης του ΔΣ, για διενέργεια έκτακτου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο μας, ακόμα εκκρεμεί …. στα συρτάρια;
Το γεγονός ότι όλοι οι Π/Υ μέχρι και πέρσι ήσαν πλασματικοί κι όμως εγκρίνονταν από τις αρμόδιες Αρχές, συνηγορεί υπέρ των  πρόσφατων δηλώσεων σας περί απαράδεκτων πολιτικών παρεμβάσεων για την έγκριση πλασματικών Π/Υ των Δήμων, τα προηγούμενα χρόνια.
    Η κατάρρευση του Δήμου μας προφανώς οφείλεται στην ανορθολογική οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών και την υστέρηση εσόδων με κύριο χαρακτηριστικό το επί πολλών ετών μεγάλο άνοιγμα στο ισοζύγιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών το οποίο, όπως καλώς γνωρίζετε, δεν χρηματοδοτείται ποτέ και από κανένα κρατικό κονδύλι, λόγω ακριβώς του ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Η νέα Δημοτική Αρχή αποφασισμένη να ανασυγκροτήσει το Δήμο, με βαριά καρδιά αλλά και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης έκανε το χρέος της. Τακτοποίησε τα του οίκου της με οριακή πλην όμως γενναία αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Τα χρέη όμως είναι δυσβάστακτα και αδυνατεί να τα διαχειριστεί. Οι αλλεπάλληλες κατασχέσεις που επιβάλλονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους ανεξόφλητους πιστωτές, είναι η θηλιά στο λαιμό του Δήμου. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Κράτους για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του ο Δήμος. 
Έχουν περάσει 7 μήνες από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση ενός καταχρεωμένου Δήμου και τα χέρια μας είναι ακόμα δεμένα. Τους 3 πρώτους μήνες εξαιτίας του άδειου Ταμείου που βρήκαμε με άδειους κωδικούς στον Π/Υ και άδειες από υλικά αποθήκες και τους τελευταίους 4 μήνες εξαιτίας της κατάστασης ομηρίας που επιβάλλει ο νόμος.
Κε Υπουργέ, η κοινωνία επένδυσε όλες τις ελπίδες της για ένα καλλίτερο αύριο τόσο σε σας ως νέα Κυβέρνηση όσο και σε μας ως νέα Δημοτική Αρχή και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.
Το κοινωνικό σύνολο δεν εξυπηρετείται με το να διατηρείται ο Δήμος έτι περισσότερον σε “χειμερία νάρκη” εξαιτίας των “λαθών” των προκατόχων μας.
Η παράταση του εμπάργκο προμηθειών και δράσεων δεν συνιστά λύση, απεναντίας επιτείνει την ζοφερή εικόνα.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, με όλο το σεβασμό στο θεσμικό σας ρόλο αλλά και την βαριά ευθύνη που φέρω ως Δήμαρχος ενός πολύπαθου νησιού 70.000 μόνιμων κατοίκων και 250.000 παραθεριστών τους θερινούς μήνες, θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω την άποψη μου η οποία είναι η εξής:
Αντί να νομοθετήσετε τη δίμηνη παράταση που απλά θα επιμηκύνει το διάστημα της “κατάστασης ομηρίας” των κόκκινων Δήμων, θα πρότεινα να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση που να παρέχεται η δυνατότητα στους προβληματικούς Δήμους να καλύψουν το έλλειμμα του Προϋπολογισμού με δανειοδότηση από το ΤΠ&Δ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν. 
Παράλληλα δε, οι μέχρι τώρα ληξιπρόθεσμες οφειλές να χρηματοδοτούνται τμηματικά από το 4% των ΚΑΠ Δήμων & Περιφερειών που ήδη παρακρατείται, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή της προηγούμενης ρύθμισης περί ληξιπρόθεσμων,, έτσι ώστε να αποσβεσθεί σε εύλογο χρόνο και το χρέος, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός.    
Οι καιροί ου μενετοί.

Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας, ευελπιστώ στον προβληματισμό σας πριν την λήψη της όποιας τελικής απόφαση σας.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο όντως δύσκολο έργο σας και Χρόνια Πολλά για τις Άγιες Ημέρες.

Με εκτίμηση
Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου
Δήμαρχος Σαλαμίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: