Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα

Του Κων/νου Ρομποτή

Παράταση αγωνίας καθώς συνεχίζεται το σκληρό πόκερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών.

Η συνάντηση του Τσαρλς Νταλάρα με τον Λουκά Παπαδήμο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα προς επίλυση ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία.

Σε ανακοίνωση του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινιστιτούτο (IIF) επισημαίνει ότι οι συζητήσεις είναι σε παύση. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότητα την Τετάρτη.


Με ανακοίνωση του το ΔΝΤ ανέφερε ότι προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ταμείου.

Πάντως, η όποια συμφωνία υπάρξει θα αφορά στην επίσημη πλέον έναρξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ελληνικό δημόσιο προς τους ομολογιούχους και σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα διαρκέσει από 5 έως 6 εβδομάδες.

Επί της ουσίας στις επόμενες συναντήσεις με τον Τσάρλς Νταλάρα εάν όλα πάνε καλά θα κλείσει ο βασικός άξονας της πρότασης, βάσει της οποίας θα γίνουν οι τελικές επαφές και διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές (δημόσιο και IIF) συζητούν μια πρόταση που θα προβλέπει τα εξής:

• Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι σε ποσοστό 50% στην ονομαστική αξία, που σημαίνει έως και 60-65% στην παρούσα αξία.

• Τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν εκτιμάται ότι θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο.

• Τα 30 δις ευρώ από το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας θα δοθούν για την εξαγορά επιπλέον χρέους. Δηλαδή, το 50% θα «κουρευθεί» και για το υπόλοιπο 50% του κάθε ομολόγου, το ελληνικό δημόσιο θα αξιοποιήσει τα 30 δις ευρώ για την εξαγορά του 15% αυτού ενώ το υπόλοιπο 35% θα είναι νέο ομόλογο βρετανικού δικαίου.

• Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα διαμορφωθεί στο 4% για όσους λάβουν ομόλογα 20ετούς διάρκειας και 5% για όσους ομολογιούχους πάρουν ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Η σημερινή ανακοίνωση του IIF:

«Ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Ζαν Λυμιέρ, αντιπρόεδροι της επιτροπής του PCIC συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για ένα εθελοντικό PSI για την Ελλάδα, με φόντο τη συμφωνία του Οκτωβρίου 26/27 των ηγετών της ζώνης του ευρώ.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της Ελλάδας, η πρόταση που έβαλε μπροστά η Επιτροπή του PCIC, η οποία αφορά μία πρωτοφανή ονομαστική μείωση κατά 50% των ομολόγων της Ελλάδας που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και περικοπή έως και 100 δισ. ευρώ του χρέους, δεν έχει επιφέρει μία εποικοδομητική και πάγια απάντηση από όλες τις πλευρές, η οποία θα είναι συμβατή με την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και την συμφωνία του Οκτωβρίου 26/27.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και τους επίσημου τομέα βρίσκονται σε παύση προκειμένου να σκεφθούν τα οφέλη μία εθελοντικής προσέγγισης. Παρόλα ελπίζουμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης, προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ζώνης του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: