Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τις "αποχωρήσεις" από την ψηφοφορία φοβάται η κυβέρνηση

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βουλή ανοίγει σήμερα μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Όμως οι βουλευτές θα αποφασίσουν αν θα είναι μια καλύτερη εποχή ή θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ουσιαστικής χρεωκοπίας. Οι 300 βουλευτές καλούνται θα ψηφίσουν 3 άρθρα: για το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση, που ανησύχησε την Παρασκευή από τις αντιδράσεις των βουλευτών, επέβαλε ασφυκτικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο, ενώ κινήθηκε και παρασκηνιακά. Ένα από τα θέματα της σύσκεψης στην αντιπροεδρία το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οποία συμμετείχαν Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου και Κώστας Σκανδαλίδης, ήταν και ο έλεγχος της αναστατωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης εκτιμούν ότι βουλευτές που ανήκουν στο "κλίμα" Παπανδρέου "πατούν σε δύο βάρκες", γεγονός που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την πλειοψηφία.
Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή να ακολουθηθεί η πιο "σφιχτή" διαδικασία: το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως κατεπείγον πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής. Το Σάββατο προσπάθησε να το εξετάσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Κυριακή καλούνται οι βουλευτές να το ψηφίσουν. Διαδικασία "ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε".

Μεθοδεύσεις
Ακόμα και έτσι, όμως, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τις συνήθεις μεθοδεύσεις. Για άλλη μία φορά η "ισχυρή" κυβέρνηση των 255 βουλευτών απέδειξε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της και γιʼ αυτό δεν φέρνει όλη τη σύμβαση στη Βουλή με τα επώδυνα μέτρα. "Κλείνει το μάτι" στους βουλευτές φέρνοντας τώρα τα εύπεπτα, ενώ τα νέα μέτρα με τον εφαρμοστικό νόμο θα έρθουν στη Βουλή μετά από 15-20 μέρες.
Ωστόσο με την ονομαστική ψηφοφορία, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους. Στο ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι 40 βουλευτές δεν θέλουν να ψηφίσουν και θα εκτιμήσουν τα πάντα (ακόμα και τις εσωκομματικές εξελίξεις) για να καθορίσουν τη στάση τους. Αυτό που θα μπορούσε να ηρεμήσει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να διευκολύνει για να ψηφίσουν, είναι η διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν.
Θα βγουν έξω από την αίθουσα!
Όμως αυτό αποτελεί "casus belli" για τη Ν.Δ. Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ. επιθυμεί διακαώς να συνδεθεί η ψήφιση του νέου Μνημονίου με τις εκλογές και δεν δέχεται να ψηφίσει το "πακέτο" και να μην δρομολογηθούν οι εκλογές. Άλλωστε ένας από τους λόγους που ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στο διάγγελμα την Πέμπτη ήταν και για να ηρεμήσει τους βουλευτές του.
Τι πραγματικά φοβούνται στην κυβέρνηση; Μήπως δεν ξεπεράσουν τους 150 ψήφους. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν δεν πάνε να ψηφίσουν. Βουλευτής της Ν.Δ. έλεγε ότι αν δει πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με εκείνον δεν ψηφίζει το νέο Μνημόνιο, θα προτιμήσει να βγει έξω από την αίθουσα παρά το ότι θέλει να ψηφίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: